Servis klimatizacijskog uređaja

1. Na što valja obratiti pozornost kako bi se spriječilo često kvarenje klimatizacijskog uređaja u automobilu

Vlasnici rabljenih automobila koji povremeno ne uključuju klimu u hladnim zimskim mjesecima u prve toplije dane često se susreću s otkazivanjem kompresora čije stijenke se osuše i tu nastaju problemi. Kompresor je najosjetljiviji dio sustava klimatizacije i nažalost najskuplji dio za zamjenu, a najjeftinija pomoć je nabavka rabljenog ispravnog kompresora, popravak ili potuno novi dio. Klimatizacijski uređaj u automobilima je postao standardan u posljednjem desetljeću, ali odgovornost vozača prema upotrebljavanju klimatizacijskog uređaja i neprivikavanje da sustav povremeno treba održavati dovodi do problema.

Najgore je što se otkazivanje u većini slučajeva dogodi na prvi vrući dan u godini, a u tom trenu redovi u servisima koji se bave popravcima i održavanjem klimatizacijskih uređaja znaju biti dovoljno dugi da se čeka i po nekoliko dana na red. Kao i svaki dio automobila, i ovaj dio također traži povremeno održavanje. Zima je odavno prošla, a klimu niste upotrebljavali , iako je korisna čak i za odmagljivanje stakala. Približava se ljeto i sunce počinje neugodno grijati kroz stakla te posežete za tipkom na kojoj piše A/C. U najgorem slučaju osjetite tek čudan miris i čujete nekakvo struganje.

Šteta je učinjena, a u tom trenutku već je prekasno. Savjetuje se korištenje klimatizacijskog uređaja barem jednom tjedno po desetak minuta i tijekom zimskih mjeseci. Sustav je napunjen plinom i uljem koje podmazuje kompresor. Ukoliko se duže vrijeme ne koristi, ulje se slijeva u dno kompresora, njegove stijenke se osuše,a uključite li ga zbog toga može i zakazati. U sustavu je smješten i filter koji filtrira strugotine uzrokovane trošenjem materijala (što je uobičajeno), no ako sustav ne radi strugotine se tada obično skupljaju na jednom mjestu i uzrokuju problem.

Ako sustav ne koristite zimi, kako ćete znati da uopće funkcionira? Često se dogodi da brtvene gumice postanu porozne i propuštaju plin koji je pod tlakom, a klima zatim radi preslabo da bi učinkovito rashladila interijer ili ga uopće ne rashlađuje.

2. Punjenje plinom i čišćenje

Ovaj dio posla ne možete obavljati sami, jer se demontažom mora otvoriti sustav u kojem se nalazi plin koji je štetan za okoliš. Posebnim uređajem ga je potrebno izvući iz sustava, a kasnije se vraća u sustav zajedno s uljem za podmazivanje i po potrebi se dodaje još plina. Svaki proizvođač za svaki model propisuje točnu količinu plina koju je potrebno uvesti u sustav kako bi davao optimalne performanse. Ukoliko se pretjera s količinom plina ili ulja, sustav će se isključivati, što opet znači da će klimatizacijski uređaj biti neispravan. Vozila starijih godišta najčešće imaju zastarjelo sredstvo za hlađenje (primjerice R12 standard plina) kojeg više nije moguće nabaviti, a glavni razlog je otrovnost tog plina.

Može se koristiti noviji plin poput R134a, ali je prije toga potrebno promijeniti više dijelova u sustavu klima uređaja jer su mu specifična težina i ostale karakteristike drugačije. Nakon montaže i punjenja vrši se tlačna proba u kojoj uređaj za servis klime mjeri pad tlaka u određenoj jedinici vremena (najčešće tek nekoliko minuta). Ukoliko je sve u redu, svakako se preporuča izmjena filtra kabine i čišćenje svih kanala adekvatnim sprejem. Nakon detaljnijeg čišćenja i zamjene filtra, preporuča se dobro očistiti sustav ozonom koji u potpunosti odstranjuje sve bakterije koje se nakupljaju ne samo u ventilacijskom sustavu, nego i u vozilu općenito.

Učinkovitost uređaja za ozon se povećava ukoliko je temperatura u vozilu niža, pa je adekvatno učiniti postupak ozoniziranja tog uređaja u vremenu od tridesetak minuta nakon popravka klimatizacijskog uređaja. Što se tiče ostalih troškova, rabljeni kompresor je moguće nabaviti po cijeni od približno pet stotina kuna ukoliko imate sreće, demontiranje i montiranje bi koštalo otprilike tristo kuna, popravak i punjenje klimatizacijskog uređaja stajat će vas približno 150 kuna, dok će za postupak ozoniziranja biti potrebno izdvojiti otprilike sto kuna.

Trošak od približno tisuću kuna predstavlja problem, ali je troškove moguće svesti na minimum od 250 kuna za servis i čišćenje, ukoliko koristite klimatizacijski uređaj povremeno i u zimskim mjesecima i brinete o uređaju. Pritom ćete se riješiti neugodnih mirisa, klima će učinkovito rashlađivati unutrašnjost, a neće biti ni rizika od zaraznih bolesti kao što je Legionela, koju uzrokuje neredovito održavanje klimatizacijskih uređaja.

14/04/2019
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.