Podarite proljetni wellness tretman svojoj boljoj polovici!

Svake zime vozilo je izloženo ekstremnim vremenskim uvjetima: vlaga, hladnoća, poledica, snijeg, sol za posipavanje ceste… Sve to ostavlja tragove na karoseriji automobila. Sol za posipavanje ceste i vlaga, te  prljavost najviše oštećuju lak na Vašem vozilu, ali isto tako napadaju mehaniku te mogu naškoditi i elektronici vozila.S prvim zrakama sunca počinje pravo vrijeme za proljetno dotjerivanje limenog ljubimca. Bilo bi pametno i preporučljivo da za vikend uzmete vremena i posvetite se uređivanju vozila. Vozila koja su dobro njegovana duže izgledaju lijepo, a to je naravno preduvjet  za postizanje bolje prodajne cijene kod eventualnog prodavanja vozila. Naravno ne zaboravimo da vozilo koje izgleda lijepo ostavlja bolji dojam na ljepši spol ;)

Profesionalno čišćenje vozila žestoko će Vas udariti po džepu, da bi uštedjeli novac, a istovremeno se zabavili spužva u ruke i briši. Neka Vas cijena potrebnih sredstava za čišćenje vozila ne zavara, jer će Vam sredstva držati duže od jednog čišćenja i dugoročno će biti isplativo, a Vi ćete imati novi vikend hobi.

1.Pranje vozila:

Ovaj korak možete obaviti u vlastitom dvorištu ili u samoposlužnoj praonici.Mašinom za pranje pod pritiskom isperite vozilo od zimske prljavštine. Budite oprezni i održavajte dovoljni razmak, jer voda pod velikim pritiskom može oštetiti boju, lim, i elektriku. Nakon toga slijedi naporniji rad. Spužvom nanesite šampon na vozilo, nakon toga isperite šampon s mnogo bistre vode i posušite krpom kako bi izbjegli ružne mrlje.

Savjet: Nemojte zaboraviti očistiti podnice,prostor oko kotača, ostaci soli za posipavanje ceste obavezno moraju biti odstranjeni. Obavezno pazite na čistoću! Ako Vam kojim slučajem krpa ili spužva ispadnu iz ruke obavezno ih dobro isperite inače riskirate oštećenje laka na vozilu. Ako se ipak odlučite vozilo oprati u automatskoj praonici savjetujemo Vam da svakako prvo isperete ostatke prljavštine i da nakon automatskog pranja ručno krpom posušite vozilo kako ne bi ostale mrlje od vode.

Popis stvari koje su Vam potrebne za pranje:

 1. Višenamjenska krpa cca. 15 Kn
 2. Spužva cca. 15 Kn
 3. Šampon za auto cca. 25 Kn

2.Njega boje:

Popis stvari potrebnih za njegu laka na vozilu:

 1. Sredstvo za poliranje vozila s voskom cca. 50 Kn
 2. Krpa za poliranje vozila cca. 25 Kn
 3. Olovka za saniranje ogrebotina u boji vozila cca. 50 Kn

Ako na vozilu uočite manja oštećenja boje popravite iste olovkom za saniranje ogrebotina. Inače prijeti hrđa na tom mjestu i skuplje oštećenje nakon nekog vremena. Ako su oštećenja veća onda to svakako prepustite profesionalcu.  Nakon toga na red dolazi poliranje vozila. Najbolje bi bilo da za poliranje koristite sredstvo koje sadrži vosak. Obratite pozornost na to da sredstvo za poliranje nanosite uvijek kružnim pokretima i nemojte odjednom polirati prevelike površine vozila. I prebrzo i presporo sušenje otežava poliranje.

Savjet: Ručno poliranje cijelog vozila je mukotrpno i teško, pomoći može stroj za poliranje ali uz oprezno korištenje.

3.Čišćenje unutrašnjosti vozila:

Neizbježno je da se unutrašnjost vozila tokom zime isprlja i namoči što naravno uništava interijer vozila ako se pravilno ne održava.

Popis stvari potrebnih za njegu unutrašnjosti vozila:

1. Cockpit sprej cca. 24 Kn
2. Sredstvo za čišćenje tapicirunga cca. 25 Kn
3. Četka cca. 15 Kn
4. Valjak za odstranjivanje dlaka cca. 10 Kn

Zimsku prljavštinu iščetkati četkom i usisati usisavačem. Ukoliko su prisutne mrlje na sjedištima, sjedišta temeljno prekriti sredstvom za čišćenje tapicirunga. Obavezno prije nego što na velikoj površini nanosite sredstvo za čišćenje tapicirunga, provjerite na nekom manje vidljivom mjestu ako sredstvo odgovara materijalu u vašem vozilu da izbjegnete ružne mrlje. Isto tako sredstvo uvijek nanosite na velikoj površini kako bi izbjegli mrlje od vode. Ukoliko u vozilu vozite psa valjkom za odstranjivanje dlaka odstranite tvrdokorne dlake. Armaturu očistite cockpit sprejom. Na kraju stakla operite iznutra i izvana i to sredstvom za čišćenje stakla kako bi izbjegli ružne crte. Savjet: Nitro-razrjeđivačem možete skinuti ostatke lijepila od vinjete i ostalih naljepnica. Kod korištenja nitro-razrjeđivača samo pazite da Vam isti ne kapne na armaturu.

4.Njega tehnike:

Hladno-vlažna klima zime ostavlja traga na elektronici i mehanici vozila.

Popis stvari potrebnih za njegu:

1.Sprej za podmazivanje cca. 45 Kn
2.Spremnik s prskalicom cca.10 Kn
3.Sredstvo za održavanje gumenih dijelova 40 Kn
4.Sredstvo za čišćenje stakala 20 Kn

Odstranite prljavštinu i lišće iz prostora motora, to možete učiniti usisavačem. Očistite lim oko motora i isperite bistrom vodom iz spremnika sa prskalicom. Pozor! Držite razmak od električnih sklopki i osjetljivih dijelova motora. Sve šarke na vratima, poklopcu motora i prtljažniku najprije očistite, a zatim podmažite.Gumena brtvila zaštitite sredstvom za njegu gumenih dijelova. Prekontrolirajte ulje, rashladnu tekućinu, tekućinu za pranje stakla i iste nadopunite ako je to potrebno. Provjerite drenažne rupice na vratima vozila i iste odčepite čačakalicom ako je potrebno. Provjerite brisače, ako su ispucani odmah ih izmijenite, ako su ispravni operite ih sredstvom za čišćenje stakala. Na kraju provjerite akumulator jer sol i vlaga ga mogu oštetiti, temeljno ga očistite i podmažite. Za zaštitu akumulatora možete koristiti specijalne sprejeve ili mast. Savjet: Uštrcajte nešto WD-40 u antenu, tako ćete zaštiti tehniku od vlage,korozije i to Vam je ujedno garancija za dobar prijem.

Savjet za kraj: mnoge stvari iz kućanstva mogu Vam pomoći u njezi vozila. Kistom možete očistiti prašinu iz ventilacijskih rešetki, za tvrdokorniju prljavštinu može Vam poslužiti štapić za uši. Za čišćenje uskih razmaka npr. oko volana može vam poslužiti vuna.

14/04/2019
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.