Kupnja i uvoz rabljenog vozila iz EU - Isplativo ili kupujemo mačka u vreći?

Ulaskom Hrvatske u EU sve veći broju ljudi razmišlja o kupnji vozila preko granice, no je li to stvarno isplativo? Donosimo Vam nekoliko činjenica i savjeta o kojima bi trebalo razmisliti prije nego se zaputite u ovu avanturu.

Odlučili ste se za kupnju vozila u zemljama EU kako krenuti dalje?
Najbolje bi bilo kad bi sami potražili vozilo primjerice na nekom od brojnih internet portala. Nakon odabira željnog vozila osobno svratili na pregled i probnu vožnju i u idealnom slučaju još uz pomoć stručne osobe. Tu Vam kreću troškovi. Put do mjesta gdje se vozilo nalazi, prenoćište,hrana, gorivo za put natrag. Bilo bi dobro kad bi sve troškove stavili na papir pa provjerite je li Vam nakon svega uopće isplativo upuštati se u to. Druga jeftinija opcija je ako imate nekog pouzdanog rođaka ili poznatog tko može to obaviti umjesto Vas.

Najjeftinija ali ujedno i najgora mogućnost je da vozilo kupite od nekog preprodavača. Međutim morate biti svjesni da velika većina preprodavača prodaje loša vozila koja su bila karambolirana. Vozilo kupljeno kod preprodavača uskoro postaje rupa bez dna i bilo bi Vam isplativije da odete u salon i kupite novu Kiu sa sedmo-godišnjim jamstvom i full opremom.

Pretražujući internet oglasnike kao što su mobile.de ili autoscout24.de mogu se naći rabljena vozila po izuzetno niskim cijenama što svakome od nas djeluje veoma primamljivo. No niska cijena ne bi nas trebala zavarati jer se obično iza te povoljne cijene kriju troškovi o kojima ni ne razmišljamo.

Na što obratiti dakle pozornost?

1. Iz koje zemlje dolazi odabrano rabljeno vozilo?

Iskusni preprodavači polovnih automobila kažu da su u Njemačkoj vozila najočuvanija i najbolje održavana no ujedno i najskuplja. Vozila iz Italije su sveukupno u najlošijem stanju i najjeftinija su. Talijani oštro voze i malo pažnje posvećuju održavanju automobila. Preprodavači nisu oduševljeni ni francuskim vozilima. U Italiji se isto tako mogu naći kvalitetna rabljena vozila kao što se i u Njemačkoj mogu naći loša vozila.
Kod uvoza vozila iz Njemačke trebate biti svjesni da njemci mnogo voze i da većina vozila iz te zemlje ima mnogo kilometara, ako to nije slučaj trebate biti na oprezu jer unatoč strogim zakonima smatra se da čak jedna trećina vozila ima vraćene kilometre. Vozila iz Austrije su po kataloškoj cijeni slični onima iz Italije, no u mnogo su boljem stanju. Jako dobrim vozilima se smatraju ona uvezena iz Nizozemske te Belgije. Vozila iz Slovenije imaju katalošku vrijednost sličnu onima iz Njemačke. Vozila iz Švicarske su odlična, no Švicarska nije članice EU pa su davanja uvoza mnogo veća.

Iz koje god zemlje se odlučili uvesti vozilo uvijek budite na oprezu. Vraćanje kilometara se radi i u najuređenijim EU zemljama. Osim toga čuvajte se i stranih preprodavača, nikako ne nasjedajte na pokušaje da Vam oni dostave vozilo jer unatoč strogim zakonima u svakoj zemlji ima prevaranata koji samo vrebaju.

2.Koje vozilo se isplati kupiti?

Rabljenim vozilima se u zemljama EU smatraju vozila starija od 6 mjeseci i koja su prešla više od 6000 km. Koje vozilo ćete odabrati ovisi o vašim željama i financijskim mogućnostima. Idealno vozilo ima između 50 i 70 tisuća prijeđenih kilometara. Tada je vozilo još u dobrom stanju, relativno novo, a cijena mu je značajno pala.

Ulaskom Hrvatske u EU možemo kupovati vozila u zemljama članicama bez plaćanja carine. No hoćemo li na kupljeno vozilo platiti PDV ovisi o tome kod koga smo vozilo kupili. Osim toga pravilo EU je da se PDV plaća samo jednom. Ukoliko kupite novo vozilo PDV morate platiti u zemlji u kojoj vozilo registrirate. Ako kupite vozilo od privatne osobe PDV ne plaćate. Ukoliko rabljeno vozilo kupite od ovlaštenog preprodavača PDV plaćate u zemlji u kojoj je vozilo kupljeno.

Tržišnu cijenu, odnosno osnovicu za oporezivanje određuje Centar za vozila Hrvatske. Osnovicu možete saznati iz Kataloga orijentacijskih vrijednosti ili nazvati CVH na 060/662-662.Prilikom odabira vozila najvažniji podatak o kojem ovise dodatni troškovi je emisija CO2. Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila se prepisuje niža cijena za vozila koja ispuštaju nižu razinu CO2. Za emisiju ugljičnog dioksida do 120 grama plaća se 3,5% ako se radi o dizelskom motoru, odnosno 3% kad je u pitanju benzinac. Bilo bi preporučljivo kad bi se ograničili na vozila emisije CO2 do 120 grama jer je u poreznim tablicama vidljivo da se postotak iznad 120 grama udvostručuje.

U vozila sa emisijom CO2 do 120 grama ubrajaju se moderni i štedljivi dizelski motori koji se ugrađuju u gradsku kompaktnu klasu i srednju klasu vozila snage od 80 KS do 120 KS. Nakon odabira željenog vozila potrebna je još privremena registracija vozila i osiguranje. Osiguranje i registracija će Vas stajati nekih stotinjak eura. Nakon uvoza vozila u Hrvatsku potrebno je napraviti homologaciju vozila (potvrda o sukladnosti). Homologacija je postupak provjere vozila s obzirom na bitne sklopove koji direktno ili indirektno utječu na okoliš i sigurnost putnika.

Homologacija će Vas stajati 500 kuna u stanici za tehnički pregled. Uz vozilo bi trebali dobiti COC dokument kojim proizvođač potvrđuje da je vozilo iz serije s EU homologacijom. Ako niste dobili izvornik COC dokumenta trebate od ovlaštenog zastupnika u Hrvatskoj zatražiti potvrdu koja uključuje i podatak o prosječnjoj emisiji CO2. Ta potvrda stajat će Vas oko 400 kuna. Najkasnije petnaest dana od kupnje vozila, automobil morate prijaviti nadležnom carinskom uredu te predati poreznu prijavu za obračun i plaćanje posebnog poreza-trošarine.

Nakon toga posljednji korak je registracija vozila u MUP-u. Registracija uključuje tehnički pregled vozila, osiguranje i kupnju hrvatskih registarskih pločica.

S obzirom na gore navedeno valjalo bi napraviti detaljnu kalkulaciju svih troškova te se tek onda odlučiti gdje i kako kupiti vozilo.Uvoz se definitivno  najviše isplati kod skupljih modela,srednja viša i visoka klasa, te karavana dok za male gradske modele trebalo bi dobro promisliti jer razlike i nisu toliko značajne.

14/04/2019
Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.