Što je alternator?

Alternator je električni generator koji strujom opskrbljuje sve električne uređaje automobila i puni akumulator. Generator je mala elektrana koju pokreće motor; kad motor ne radi, električnu energiju daje akumulator. Električni generator može biti dinamo – generator istosmjerne struje ili alternator – generator izmjenične struje. Danas većina automobila ima generatore izmjenične struje, dakle alternatore; oni su jači i već pri najmanjem broju okreta daju dovoljno struje za punjenje akumulatora.

Budući da je za punjenje akumulatora potrebna istosmjerna struja, svi alternatori imaju još i usmjerivač koji pretvara izmjeničnu struju u istosmjernu. Sve vrste generatora proizvode električnu energiju okretanjem rotora. U alternatorima navoji, u kojima se stvara struja, miruju i namotani na stator okružuju rotor.

Generator izmjenične struje (ili alternator) ima induktivne namote, odnosno namote u kojima se stvara električna energija, na mirujućem prstenu, statoru. Usred statora se okreće rotorski namot, okružen kandžastim polovima.Rotor je elektromagnet s jednim uz-budnim namotom, koji se okreće, i čiji krajevi su priključeni na odvojene klizne prstene. Četkice na kliznim prstenima dovode električnu struju rotorskom namotu. Pri tome se stvara magnetsko polje sa sjevernim (N) i južnim (S) polom.

Ako se sada magnetsko polje pomiče (u ovom slučaju okreće) pored induktivnog namota, u namotu se stvori električni napon. Što je više magneta koji u određenom vremenu prolaze pored ovog namota veći je ostvaren napon. Ako je rotor više puta podijeljen, učinak je jednak, kao da se okreće više magneta.Medu ostalim, prednost alternatora je i u tome da nema kolektora na kojem oduzimanje velikih struja kod dinama uzrokuje probleme s iskrenjem. Uzbudna je struja koju kod alternatora dovode četkice na klizne prstene rotora tako mala, da iskrenje ne uzrokuje teškoće.

U alternatoru se u odnosu na statorske namote izmjenično pomiču sjeverni i južni pol rotora, i stvara se izmjenični napon.Zbog akumulatora je automobilu potrebna istosmjerna struja. Stoga struju iz alternatora treba diodama ili drugim usmjerivačima pretvoriti u istosmjernu.Alternator je našao put u osobne automobile tek poslije otkrića silicijevih dioda i tranzistora, koji su zamijenili ranije velike usmjerivače i regulatore napona.Alternator automatski podešava predavanje svoje snage i potreban mu je samo jedan regulator napona.

Usmjerivači preuzimaju i ulogu prekidača za povratnu struju.Upotrebom tranzistora regulatori su postali tako maleni, da se mogu ugraditi u sam alternator. Napon električnog generatora mora uvijek biti jednako velik, zbog čega je na njega priključen regulacijski prekidač koji ograničava napon i ublažava predavanje.

Kad toga ne bi bilo, akumulator bi se previše napunio ili pokvario potrošače.Regulator štiti generator od preopterećenja i takozvanim prekidačem povratne struje sprečava pražnjenje akumulatora preko generatora, kada se on okreće polako.

Problemi s alternatorom

Ispravan rad alternatora možemo pratiti na instrumentnoj ploči gdje se nalazi kontrolna lampica. Kontrolna lampica je crvene boje i njezino paljenje tijekom rada motora donosi opasnost. Paljenje kontrolne lampice je znak da hitno treba nešto poduzeti u suprotnom će auto stati, a na motoru se pojaviti šteta. To može biti bezazleni kvar, zbog lošeg kontakta,ali i potpuni prestanak rada alternatora, kad akumulator samostalno može isporučivati struju samo neko kraće vrijeme ovisno o njegovom kapacitetu. Paljenje lampice može prouzročiti pucanje remena koji pokreće alternator.

Ako se radi o dizel motoru, čija vodena pumpa ima pogon prekog drugog, klinastog ili zupčastog remena, u takvoj je prilici moguća duža vožnja, vozi li se po danu i ako se isključe svjetla. No, ako se pumpa za vodu pokreće istim remenom, treba odmah zaustaviti vozilo, jer će, osim alternatora, prestati raditi i pumpa vode i uskoro će doći do pregrijavanja motora i izbacivanja vode iz sistema. Što se pogonskog remena tiče, on je danas drugačijeg oblika nego oni na motorima starije proizvodnje.

Nekad je bio klinasti, pa smo ga, u nedostatku istoga, mogli zamijeniti ženskom čarapom, kojom smo dobro povezali dvije remenice. Sada je on trakasti, višekanalni ili, kako se stručno zove, mikro remen i, osim istim takvim, ne može se nadomjestiti ničim, čak ni za prvu pomoć.Mikro remen je daleko trajniji i pouzdaniji od starijeg brata, ali još uvijek ima zajedničku karakteristiku da u hladnim zimskim jutrima zna zaškripiti kao mačka kad joj se stane na rep.

Uzrok može biti starost, tj. umor ili slaba zategnutost. No, i kod zatezanja moramo paziti, jer previše zategnut remen neće škripiti ni cviliti, ali će zato ležajevi alternatora, pumpe vode, servo pumpe ili kompresora klime biti znatno opterećeniji, pa će brže prozujati.Uglavnom su u ovo vrijeme konstrukcijska rješenja takva da remeni imaju i svoje automatske natezače koji su tako napeti da remen dobro zatežu, a ležajevi ne pate.

Osim pucanja remena, najčešći uzročnik paljenja signalne lampice je neispravan regler. To može značiti istrošenost četkica, ali i kvar elektronskog dijela reglera. Iako se četkice na nekima mogu mijenjati da se uštedi na popravku, najčešće se i u jednom i u drugom slučaju zamjenjuje regler. Kod takvog kvara, intenzitet lampice u radu motora je izražene crvene boje, no, ako ona gori “na pola snage”, prije će biti da je greška u diodama.

Kvar se pokazuje i nepojavljivanjem iste crvene lampice na kojoj je simbol akumulatora, već prilikom ukopčavanja kontakta. Može biti da je greška banalna i da je uzrok samo pregorena kontrolna lampica, ali ponovimo, moguć je i kvar u alternatoru. I u jednom i u drugom slučaju treba brzo reagirati, jer pregorena lampica neće moći signalizirati eventualni budući kvar, a u drugom slučaju, kvar samo što se nije pojavio.

Pokvareni regler možete i doslovno nanjušiti. Kad vas u kabini počne gristi jak miris kiseline, otvorite poklopac motora i provjerite gornju površinu akumulatora. Ako je vlažna, znači da se kiselina izbacuje iz akumulatora zbog prejakog punjenja. Kako smo već rekli, onaj tko je odgovoran za pravilno punjene je regler, pa ga hitno treba mijenjati. Odlučite li se to učiniti u vlastitoj režiji, obavezno otkačite kablove akumulatora, kako metalnim ključem ne bi slučajno dodirnuli neki “plus” i tako oštetili ono što je do tada bilo ispravno.

Auto-mane
Autorica članka:

Auto-mane

„PROVJERI ŠTO KUPUJEŠ!“

AutoMane- jedini i jedinstveni portal u Hrvatskoj namjenjem za pomoć pri kupnji Vašeg novog limenog ljubimca!!

Internetska stranica: auto-mane.com Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Česta pitanja i odgovori

 • Što je zamašnjak +

  Što je zamašnjak Zamašnjak je teški kotač koji, kada se zavrti, velikim momentom tromosti ili inercije ublažuje nemirni rad stroja (zbog udarnih opterećenja drobilica, alatnih ili valjaoničkih strojeva i drugo). Više
 • Što je kardanski prijenos +

  Što je kardanski prijenos Kardanski prijenos služi za prijenos snage, odnosno okretnog momenta, između pojedinih razmaknutih pogonskih sklopova automobila koji nisu međusobno kruto vezani, ili im se osi vratila ne poklapaju, ili je čak međusobni položaj pojedinih sklopova promjenjiv. Više
 • Što je difuzor +

  Što je difuzor Difuzor (njem. Diffusor < lat. diffusor, od diffundere: širiti, razlijevati) je konično prošireni kanal, element strujnih strojeva (turbine, rotacijske crpke, ventilatori, turbokompresori, aerodinamički tuneli). Više
 • Što je filter ulja +

  Što je filter ulja Filtar ulja ili uljni filtar ima zadatak da razinu prljavštine ulja smanji na dozvoljenu vrijednost. Time se hidraulički dijelovi štite od prekomjernog trošenja i povećava se pouzdanost rada hidrauličkog i ostalih sustava. Više
 • Što je filter zraka +

  Što je filter zraka Filtar zraka ili zračni filtar je filtar koji zadržava grube nečistoće iz zraka, a koristi se za čišćenje zraka koji sadrži manje od 10 g/m³ praha. Filtri za čišćenje zraka (od prašine, dima i slično) najčešće se ugrađuju u sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ali i u motorna vozila. Više

sponzorlumbalis

Oglašavanje na portalu Automane

Tekstualni, slikovni, animirani banneri na nekoliko lokacija.